Kvantum és pszichológia? Mi közük egymáshoz?

2017.02.03. 14:10

Kvantum és pszichológia? Mi közük egymáshoz?

Kvantum és pszichológia? Mi közük egymáshoz? 

Gyakran kérik tőlem, magyarázzam el, mi is az a "kvantum" és mit jelent a Kvantum-pszichológia kifejezés? Ebben a bejegyzésben most erről, valamint a spiritualitás és a pszichológia kapcsolatáról olvashatsz. 

A kvantum szó maga mennyiséget jelent. Jelenléte a kvantum-fizikában arról szól, hogy a Végtelen energia csak véges, anyagi "csomagokban", mennyiségekben tud megjelenni. Ezek a kis csomagok (az anyagi részecskék) azonban nem egymástól független, objektív dolgok, hanem mindig a megfigyeléstől függően megnyilvánuló valószínűségek. 

Végső soron maga az Univerzum is csupán egy megnyilvánulni látszó valószínűség, s nem objektív világ. A kvantumfizika alaptétele: "A megfigyelőtől független objektív valóság nem létezik."

A kvantum-pszichológia számára ennek megfelelően a véges emberi én-tudat csupán a Végtelen Tudat egy "csomagja", megnyilvánulása. Az Önvaló, az Egység a végtelen lehetőségek tárháza, amelyből a megfelelő együttállásban a tapasztaló "én" és a tapasztalni vélt "világ" egyszerre bontakozik ki. Mindez csupán a Tudat játéka, de mint illúzió igen kitartó. (Einstein szavaival: "A valóság csupán illúzió, de roppant kitartó.")

A spirituális utak az illúzió feladását tűzik ki célul, a spirtuális utat járó ember azonban többnyire elakad a "hogyan" kérdésénél. Rengeteg útkereső szenved a vágyott cél távoli volta és az eszközök hiánya miatt, és a "hogyan" kérdésre az ezoterikus irányzatok többsége nem tud választ adni.

Ez az igény hívta életre a kvantum-pszichológiai szemléletet, A Végtelen egyszerűt, valamint hazánk első és egyetlen akkreditált Kvantum-pszichológiai képzését. (Bár a 2013-as új Felnőttképzési törvény az összes program-akkreditált felnőttképzést eltörlölte, az akkor PL6487-es lajstromszámot viselő képzésünk átalakult, tovább fejlődött, és 2 éves Kvantumiskolaként várja a hallgatókat.)

A kvantum-szemléletben a psziché vizsgálatának alapja a Tudat és a tapasztaló személyes én-tudat valódi kapcsolata. Ez látszólag szemben áll a klasszikus pszichológiával, valójában azonban kibővíti, teljessé teszi azt. Ahogy a kvantum-fizika épít a newtoni fizikára, a kvantum-szemlélet is a klasszikus pszichológia tudására alapoz. 

Utóbbi tény azért is fontos, mert az ezoterikus segítségnyújtás pontosan ezt az alapot nem ismeri. Ennek egyik oka az, hogy a valódi, pszichoterápiás szemléletű önismeret a hivatásos segítők (orvosok, tanárok, pszichológusok, természetgyógyászok, egészségügyi dolgozók) számára létrejött képzésekben sem szerepel érdemben, nemhogy a "laikusoknak" szánt ezoterikus tanfolyamokon. 

A másik ok pedig, hogy ez a fajta önismereti munka valódi elkötelezettséget és bátorságot kíván. Megelőpnek tűnhet, de a földre szállás és saját árnyékba szorult személyiségrészeink befogadása nélkül nem érhető el az oly' sokak által vágyott megvilágosodás. 

A valódi spiritualitás nem mohó gyermeki igényeid kielégítését szolgálja, hanem Önmagad legteljesebb megnyilvánulása felé terel. Nem leszel különb, vagy jobb ember. Nem megszerzel valamit, hanem ráébredsz, hogy a kezdetektől fogva Te vagy az, amit keresel. A folyamat éppen a vágyak, elvárások miatt fájdalmas időnként. Ezért is választják kevesen a mágia és varázslás világából való kilépést, és a valódi spiritualitást.

Utóbbiak, az ezoterikus illúziókból és a materialista szemléletből egyaránt kiábrándultak számára ma még nincs túl sok lehetőség a fejlődésre. A spirituális fejlődést és önismereti folyamatot egyszerre szolgáló, a Teljes emberré válást segítő műhelyek, iskolák egyike a Kvantumiskola, ahol tanulni és fejlődni is tudsz védett, családias környezetben.

Már az sem vélelen, hogy eljutottak hozzád ezek a sorok. Ha magadra ismertél, vár a Kvantumiskola, ahol az információ Tudássá válik, ha a Végtelen és te is úgy akarod.

Hoffmann Gergely

(Az eredeti szöveg 2015. november 10-én jelent meg először honlapunkon.)