Blog

Átköltöztünk új honlapunkra:

www.tetakademia.hu

Megjelent!

A Végtelen üzenetei második, bővített kiadása november 26-tól már kapható a Bookline, Libri, Líra hálózataiban, az EUROFamily boltjaiban és nálunk!


Köszöntünk honlapunkon!

Iskolánkat Dr. Hoffmann Gergely orvos,  hipnoterapeuta, természetgyógyász és tanár alapította és vezeti. A spiritualitás, a pszichológia,  a pszichoszomatika és a természettudományok területein szerzett tudásából és tapasztalatából  egységes rendszert alkotott. A TÉT® önsegítő és tanácsadó rendszer a garancia arra, hogy iskolánk hallgatói, szakmai programjaink résztvevői és könyveink olvasói valódi, a hatékony segítői munkában, a lelki fejlődés útján és a mindennapokban egyaránt  jól használható tudást szerezzenek. 

Ezekre épül iskolánk zászlóshajója, a Transzperszonális Életút-tanácsadó (TÉT® tanácsadó) képzés,  amelyeket tudásod és önmagad fejlesztéséért és segítő munkád megalapozásáért vagy kiteljesítéséért egyaránt elvégezhetsz.Blogbejegyzések

Álmok és szimbólumok a terápiában Álmok és szimbólumok a terápiában

2016.11.29. 17:00
A bejegyzéssel az a célom, hogy segítsek jobban eligazodni a szimbólumok világában, és abban, hogyan használhatod azt gyógyulásod és önismereted kiteljesítésében. Ha olvastad a korábbi bejegyzéseket, emlékezhetsz rá, hogy a szimbólumok nem racionálisak, és ez a tulajdonságuk kifejezetten hasznos. Ezért képesek arra, amire a szavak nem: Összekapcsolják tudatod mély (gyermekkorból vagy még régebbről hozott) és magas (spirituális) részeit. Most sorra vesszük azt, milyen módon is használhatók a szimbólumok a felsőbb Énhez, Önmagunkhoz vezető önismereti úton, vagyis azt, hogyan is érdemes dolgoznod belső képeiddel.
Szimbólumok és érzelmek: Kulcs a zárhoz Szimbólumok és érzelmek: Kulcs a zárhoz

2016.11.22. 17:01

A jelképek, szimbólumok erősebben hatnak ránk, mint a szavak. Egy márkajelzés erős érzelmi kötődést is kiválthat belőlünk. Ám kedvenc üdítőitalunkhoz, parfümünkhöz vagy okostelefon-márkánkhoz való ragaszkodásunk eltörpül belső képeinktől való függőségeinkhez képest. Ha furcsának tűnik ez az állítás, gondold csak végig, milyen a számodra ideális férfi vagy nő, munkahely, lakás vagy esti kikapcsolódás. Ami ilyenkor felbukkan benned, csupa-csupa kép. A konkrét és érthető képek mögött, tudatod mélyebb rétegeiben már kevésbé megfogható szimbólumok rejtőzködnek. Ha ezekhez közel kerülsz, hatalmas változásokat tapasztalhatsz az életedben. Ez az a személyiség-változás, amely akár súlyos betegségekből való felépüléshez is vezethet. A változás a valódi gyógyulás, ám ehhez el kell veszítenünk a “józan eszünket”. Tarts velem, ha szeretnéd tudni, miért fontos ez!

 Mandalák és szimbólumok: A gyógyulás pillanatképei  Mandalák és szimbólumok: A gyógyulás pillanatképei

2016.11.17. 16:58
Ha az önismeret útját járod, bizonyára találkoztál már fontos szimbólumokkal. Sok irányzat használ jelképeket, ezek ugyanis ösztönösen izgatják a legtöbb ember fantáziáját. Képekkel játszani jó, és valahogy a gyerekkorunkat hozza vissza. Érdeklődésünk ugyan kimerülhet óvodai jeleink emlegetésében, de a szimbólumok világa a játékon messze túlmutató hatalommal is bír: Az önismeret és gyógyulás addig soha nem látott lehetőségeit adja számodra. A belső képek egy ponton összefonódnak a külső valósággal. Előző bejegyzésünkben megígértem, hogy lerántom a leplet erről a közös pontról. Tarts velem, ha szeretnéd megtudni, mi ez!
A szimbólumok hatalma belső erődből fakad. A szimbólumok hatalma belső erődből fakad.

2016.11.10. 17:10
Mindannyiunknak vannak belső képei. Ha kételkedél ebben, elég, ha megfigyeled, mi történik akkor, amikor megkérlek, semmiképp se gondolj zongorára. Abban a pillanatban megjelenik benned a zongora belső képe. Lehet, hogy a zongora képéről szóló gondolatként éled meg ezt, de a lényeg ugyanaz: Belső világod nem ismeri a nem szót, és bármit megjelenít, amit csak akarsz - vagy éppen hogy nem akarsz. Ha egy nehéz találkozás vagy helyzet vár rád, amit el akarsz kerülni, annak képe, gondolata ott mocorog benned. Ha nem figyelsz rá, a feszültséget akkor is érzed. Ez a feszültség, a testedben érzett szorongás jelzi, mekkora ereje van a képzeletednek. Talán egyetértesz velem abban, jobb ismerni és használni ezt az erőt, mint kiszolgáltatottan tartani tőle. Ez a bejegyzés ahhoz visz közelebb, hogy ne elszenvedd, hanem élvezd a benned mozgó szimbólumok hatalmát.
Az elengedés jobb, mint a stressz Az elengedés jobb, mint a stressz

2016.10.18. 17:08

Hányszor hallottad már mások szájából azt, hogy ’engedd el’? Biztos, hogy nem egyszer. Mert ragaszkodni nagyon sok mindenhez lehet. Régi szerelemhez, elképzelt életúthoz, munkához, betegséghez, haraghoz, gyűlölethez, sőt, még egy barátsághoz is. Az elengedés remek tanács, segít megelőzni a stressz nagy részét. Igen ám, de hogyan csináld?

Pszichoszomatika és megújulás - az önmegvalósítás útja (2. rész) Pszichoszomatika és megújulás - az önmegvalósítás útja (2. rész)

2016.10.04. 17:00
A bejegyzés első részéből megtudtuk, hogy életünk fő tartalmai, ahogy az elfogyasztott táplálék összetevői is változatlanok maradnak, csak a forma, a csomagolás változik. Az önmegvalósítás útjának nehézségét azonban éppen a formához való kötöttségünk adja. Megújulni nehéz, mert a Tudat a személyiség formájához rögzül és ragaszdkodik. Szerencsére a személyiség megváltoztatható, és ennek megértésében a pszichológia siet a segítségünkre.
Pszichoszomatika és megújulás  - az önmegvalósítás útja (1. rész) Pszichoszomatika és megújulás  - az önmegvalósítás útja (1. rész)

2016.09.27. 17:00

Érdemes-e egyáltalán megújulni?

A kérdés örök dilemmára hívja fel a figyelmünket. A stabilitás és fejlődés, megőrzés és változtatás kettőssége életünk minden színterén megvívja harcát. A kvantum-pszichológiai szemléletben már jártasságot szerzett olvasó azonnal tudja, hogy egy-két színtér vizsgálata elegendő ahhoz, hogy a többiről is igen pontos képet alkossunk. Így, ha meg akarod érteni azt a küzdelmet, amelyet múlt és jövő, régi és új, megszokott és még ki nem próbált vív a kegyeidért, elég az emberi testre – illetve testbe – pillantanod. Pszichoszomatika következik a javából!

A karma a Te saját GPS-ed A karma a Te saját GPS-ed

2016.09.20. 17:00

Talán te is érezted már úgy, mintha egy ördögi körbe kerültél volna. Hiába teszel meg mindent, nem tudsz kimászni egy anyagi, szakmai, vagy érzelmi gödörből. Például végre találtál egy szuper munkahelyet, erre kiderül, hogy a főnök pont olyan zsarnok, mint az előző, aki miatt onnan eljöttél. Vagy nem tudsz mit kezdeni bizonyos emberekkel. Próbálsz szabadulni a kapcsolatból, az illetőtől, de időről időre visszatér az életedbe. A családtagokról már nem is beszélve, mert őket ugye nem ildomos elüldözni. Az ilyen csapda helyzetben sokszor azt mondjuk, a rossz karma az oka.

De mi az a karma?

Spiritualitás és válság. Így ismerheted fel és oldhatod meg az útkeresés krízisét. Spiritualitás és válság. Így ismerheted fel és oldhatod meg az útkeresés krízisét.

2016.08.31. 13:08

Vajon szükséges-e a boldogsághoz jelenlegi személyiséged megismerése, vagy  kizárólag annak meghaladása a fontos? A különböző vallási és filozófiai irányzatok vitatják az önismereti munka szükségességét. A keleti megközelítés szerint a sok-sok lelki gyakorlat végzése, a spiritualitás önmagában elegendő a megvilágosodáshoz, tehát a tudatlanság sötétjének megszűnéséhez. Vajon működik-e ez a nyugati kultúrában? Erről szól ez a bejegyzés.

Kvantum és pszichológia? Mi közük egymáshoz? Kvantum és pszichológia? Mi közük egymáshoz?

2016.08.10. 15:10

Gyakran kérik tőlem, magyarázzam el, mi is az a "kvantum" és mit jelent a Kvantum-pszichológia kifejezés? Ebben a bejegyzésben most erről, valamint a spiritualitás és a pszichológia kapcsolatáról olvashatsz.

A tanácsadás gyakorlata A tanácsadás gyakorlata

2016.07.24. 12:30

Kevés bosszantóbb vagy bántóbb dolog akad egy nehéz helyzetben lévő, szenvedő ember életében egy kéretlen, bölcsnek tűnő, de megvalósíthatatlan tanácsnál. Bizonyára Te is sok-sok olyan okosnak vélt tanácsot kaptál már életedben, amellyel az adott pillanatban semmit, de semmit nem tudtál kezdeni. Az ilyen tanácsokkal kapcsolatban két kérdést érdemes átgondolnunk:

Az elengedés ‘Végtelen egyszerű’ Az elengedés ‘Végtelen egyszerű’

2016.07.12. 11:45
Ha azt kéred, hogy meséljek az egyik kedvenc könyvemről, a választás számomra végtelen egyszerű. Mert ez a könyv a ‘A Végtelen egyszerű’. Az első pillanattól rengeteget kaptam tőle.Olyan szerencsés vagyok, hogy már ‘kézirat korában’ olvashattam, s ha már a szerző (aki korábban a természetgyógyász iskolában a tanárom volt) megtisztelt a bizalmával, nem lehetett csak úgy átfutni rajta. Úgy éreztem, tartozom annyival, hogy szóról szóra, betűről betűre mindent értsek. Még azt is, amit nem akartam. Akkor még nem. A részek, melyekben a betegségek lelki okai voltak összegezve, szembesítettek egy rakás félelmemmel. És akkor az elengedés még szóba sem került...
A Sors szava 2. rész A Sors szava 2. rész

2016.04.29. 20:45
"Az egyiknek sikerül, a másiknak nem..." ... ugye ismerős? A dalszöveg szerint a Sors olykor nem tudja, mit akar. Valójában sokkal inkább mi nem tudjuk, a Sors mit akar tőlünk. Hányszor tetted már fel a kérdést: "Miért?", vagy "Miért pont én?", vagy "Miért pont most?". Vagy leginkább: "Miért pont én és pont most?" A Végzet, a Karma úgy tűnhet, igazságtalan.
A Sors szava 1. rész A Sors szava 1. rész

2016.04.22. 20:08

Mielőtt a szavát hallani várva fülelni kezdesz, érdemes tisztáznunk, mi is az a Sors? Noha a mindannyian tudjuk, hogy létezik valami, ami hétköznapi énünkön túlmutat, és életünk történéseit befolyásolja, nehéz megfogalmaznunk, egyáltalán mi ez. Keleten karmának nevezik, amit sok helyen tévedésből jutalmazás-büntetés kettőseként értelmeznek, pedig ezek csak rá aggatott címkék.

 A stressz és az Isten - Rend-es dolgok  A stressz és az Isten - Rend-es dolgok

2016.04.07. 22:52

Bevallom, bennem régebben időnként felmerült, hogy ‘de jó lenne elvonulni - úgy minden elől. Nem jönnének a sárga csekkek, nem szólna be senki, nem ülnék a dugóban, nem lenne stressz. Szóval csak ücsörögnék és tök nyugi lenne. Erre mondta egy barátom, hogy “ha Isten azt akarná, hogy ülj egy hegyen, akkor ott már rég ott lennél. Nem ez a dolgod.” Köszi… A pszichológia tanulmányozása kevesebbet, az önismeret annál többet segített az elmúlt években. Kinek jó hír, kinek nem, de már nem szándékozom az életemet egy valamilyen Rendben leélni. Csak Rend-ben szeretnék lenni.

Szabadság és boldogság: Ábránd vagy lehetőség? Szabadság és boldogság: Ábránd vagy lehetőség?

2016.03.31. 21:51

Érezted már azt, hogy úgy igazából nincs semmi baj, teszed a dolgod, éled a napjaid, de valahogy olyan üres az az egész? Egyre gyakrabban veszem észre, hogy a beszélgetések közben ide lyukadunk ki az ismerőseimmel, és azokkal akik a Kvantumiskola után érdeklődve felhívnak. Előbb-utóbb előkerül a kérdés, hogy ‘de mi ennek az egésznek az értelme’? Mi a boldogság? És miért érzem azt, mintha be lennék zárva a saját hétköznapjaimba? Már azt sem tudom, mi is az a szabadság, kezdek belefásulni mindenbe…”  
 

Sémák, szokások, előítéletek és tudatosság Sémák, szokások, előítéletek és tudatosság

2016.02.03. 12:18

A benyomások sémákba, kategóriákba, típusokba rendezése segít eligazodni minket a mindennapi információáradatban, ugyanakkor könnyen ezek csapdájába is esünk.

Ha valakiről az az első információd, hogy politikus, sztár, futballszurkoló, máris van egy elképzelésed, képed róla. Ha az „aki a virágot szereti, …”, „aki hazudik, az …” típusú mondatokat be tudod fejezni, máris ismersz sztereotípiákat. Ezek már bizonyos embercsoportokra vonatkoznak. Lényegük, hogy általuk már azelőtt lehet véleményünk egy személyről, mielőtt egyetlen szót is váltottunk volna vele.

Az elengedés ‘Végtelen egyszerű’ Az elengedés ‘Végtelen egyszerű’

2015.11.10. 14:53

Ha azt kéred, hogy meséljek az egyik kedvenc könyvemről, a választás számomra végtelen egyszerű. Mert ez a könyv a ‘A Végtelen egyszerű’. Az első pillanattól rengeteget kaptam tőle.Olyan szerencsés vagyok, hogy már ‘kézirat korában’ olvashattam, s ha már a szerző (aki korábban a természetgyógyász iskolában a tanárom volt) megtisztelt a bizalmával, nem lehetett csak úgy átfutni rajta. Úgy éreztem, tartozom annyival, hogy szóról szóra, betűről betűre mindent értsek. Még azt is, amit nem akartam. Akkor még nem. A részek, melyekben a betegségek lelki okai voltak összegezve, szembesítettek egy rakás félelmemmel. És akkor az elengedés még szóba sem került...

A boldogság lehet a karmád? Miért ne? A boldogság lehet a karmád? Miért ne?

2015.10.20. 18:26

Szeretnél boldog lenni? Ki nem? De a boldogság önmagában egy elég faramuci életcél. Gondolj csak bele. A boldogság valójában nem egy ‘valami’, amit ‘majd elérsz’. Az mindig egy állapot, amit valami okoz. Olyasvalami, ami jó érzéseket kelt benned. Lehet ez egy érzés, mint a szerelem, a munka, amire rég óta vágysz, vagy épp az, hogy végre megvetted azt a kis autót, ami igaz, ütött-kopott, de ezer éve spóroltál rá. Ha azt hallod, hogy ‘karma’, a legtöbbször negatív érzelmek jönnek hozzá. A félelem, hogy ha valami olyat teszel, mondasz, úgy viselkedsz, ahogy nem kéne, valami rossz fog történni. Pedig ha jól érzed magad, ha nem, a boldogság jár a fejedben. Egyszerűen azért, mert az vagy, és az is a karmád része.

Test és lélek,  avagy hogyan gyógyít a transzcendens? Test és lélek,  avagy hogyan gyógyít a transzcendens?

2015.09.29. 11:44

Elképesztő mennyiségű szóval, kifejezéssel, ajánlattal bombáznak minket nap mint nap. Csakrától a pránáig, csodaszertől a csodadoktorig, a legújabb lézeres kezelésen és ’bekapod ezt és meggyógyulsz’ bogyón át egészen a sámánokig, látnokokig van minden. Igen ám, de ki mondja meg, hogy mi mi csoda, ki mit csinál? Mi kell ahhoz, hogy minden szempontból egészséges legyél? Honnan tudod, hogy az egész nem egy humbug, hogy érdemes rá akár egyetlen fillért is költened? Sehonnan. A transzcendenciára, azaz valamiféle átalakulásra vágyó emberben viszont benne van, hogy elinduljon valamerre.