A spirituális útonjárás szabályai

2018.09.11. 17:00

A spirituális útonjárás szabályai

A spirituális útonjárás szabályai

A spirituális úton járás törvényszerűségeit segítenek megérteni a mindennapi úton járás szabályai, ami természetesen nem véletlen, hanem egy újabb analógia.

A tanulság könnyen érthető és nagyon sokat segít, ha megfogadod.

Mégis, sokszor nem ismerjük fel, vagy elfelejtjük. Pedig elég tudnod azt, amit tudsz a hétköznapi járásodról: Azt, ahogy megtanultad az ehhez szükséges mozdulatokat, ezek összeghangolását, és ennek eredményeként járásod automatikussá, szokássá vált.

Ez a kondicionáltság tökéletesen alkalmas a hétköznapi útviszonyokon való közlekedésre, azonban rögtön más lesz a helyzet, ha a biztonságos, ismert városi betonútról egy erdei ösvényre tévedsz.

Ezen az erdei ösvényen köves, letört gallyakkal, falevelekkel, gödrökkel és sárral teli a talaj. Ha nem figyelsz, könnyen megeshet, hogy orra buksz, elcsúszol vagy kificamítod a bokádat. Ha ez megtörténik, azonnal veszed a lapot, és változtatsz. Járásodat a talajviszonyokhoz igazítod. Ez teljesen logikus és magától értetődő lépés a részedről, mágis:

Furcsa módon erre a logikus lépésre a spirituális úton mégsem mindig szánod el magad.

Ehelyett a hétköznapi akadályokat, megpróbáltatásokat hajlamosak vagyunk neheztelve, igazságérzetünkben megbántva, vagy sorsunkat átkozva fogadni. És nekilátunk, hogy lebontsuk, átalakítsuk vagy megsemmisítsük ezeket az akadályokat.

A spirituális úton gyakran kifejezetten ésszerűtlenül cselekszünk:

Ahelyett, hogy megtanulnánk másképp járni, felháborodva reklamálunk, amiért nem az út igazodik ahhoz, ahogy mi járni szoktunk.

Ésszerűtlen viselkedésünk oka a felszín alatt, érzelmi viszonyulásainkban keresendő.

A spirituális út akadályat ezek a viszonyulások képezik, amelyeken önismereti munkával sokkal hatékonyabban tudsz dolgozni, mint meditációval vagy más spirituális gyakorlattal.

Az önismereti út őszinte, bátor, rituáléktól mentes belső utat jelent. Ha készen állsz a vlaódi változásra, ebben tudok, tudunk segíteni a TÉT® Akadémián.
 

Dr. Hoffmann Gergely írása a TÉT® Alapképzés Önismereti képzési szintjének segédkönyve, A Végtelen Egyszerű alapján.