A Tudatosság és a gondolkodás

2018.05.22. 17:00

A Tudatosság és a gondolkodás

A Tudatosság és a gondolkodás

A Tudatosság nem ismerhető fel csak úgy, ránézésre. Egy magas Tudatossággal élő személy lehet, hogy éppen úgy könyvet olvasva vagy az ablakon kinézve ül melletted a buszon, ahogy egy spirituális értelemben alacsonyabb szinten rezgő utitárs. A viselkedés csupán egy függöny, amelyet el kell húznod ahhoz, hogy tisztábban láthass e téren.

Hogyan léphetsz be a Tudatosság birodalmába?

Utazás a külső valóságból az ösztönökön át az utolsó szóig – 2. rész

Előző bejegyzésünkben megállapítást nyert, hogy az ezotéria "mindenki tükör" kinyilatkoztatása csak akkor segít rajtad, ha nem csupán magadra, de minden emberre (sőt minden tárgyra és eseményre) mint a Tudatosság tükrére tekintesz. Fontos azonban, hogy ne csak a kerete csodáld vagy kritizáld, de nézz is bele abba a tükörbe. Az ugyanis újabb gyakori hiba, hogy valódi vizsgálódás helyett népszerű vagy vonzó elméleteket fogadunk el, és igazodunk hozzájuk anélkül, hogy meggyőződnénk valóságtartalmukról. Ezek kezdeti lépésként jók lehetnek, de a Tudatosság megismerését előbb-utóbb akadályozni fogják, ezért érdemes lesz felhagynod velük.

Az ezotéria parancsa: Tegyél száznyolcvan fokos fordulatot!

Ahogy a kinyilatkoztatások elfogadása, úgy a gondolkodás, mások vizsgálata és megítélése is kényelmes dolog: fel sem kell hozzá kelni a fotelből. A Tudatosság keresése azonban nem a komfortról szól. Ráadásul belátod majd, hogy mások függönyét teljesen elhúzni sosem tudod. Még azt az embert sem ismerheted meg teljesen, akivel évtizedekig élsz együtt. A Tudatosságot csakis magadban találhatod meg. Ez a legfontosabb felismerés a Tudatosság útján. Tegyél száznyolcvan fokos fordulatot, és figyelmedet innentől ne kifelé, hanem befelé irányítsd!

A gondolkodás monitorozása és az önismeret

Az ezotéria valódi jelentése éppen ez a befelé figyelés. Ez gondolataid monitorozásával kezdődik, és ha kellő figyelmet szentelsz nekik, meg fogsz lepődni, mennyire sokfélék, és időnként mennyire kontrollálhatatlanok. A mentális tréningek, a pozitív gondolkodást erősítő gyakorlatok ezen a szinten segítenek. A gondolkodás előtérbe helyezése ugyanakkor veszélyeket is rejt magában. Könnyű az elmélet gyártás csábító hibájába esni, ezért jó emlékeztetned magad rá:

A Tudatosság nem függ a róla alkotott elméleteidtől.

Ezért vezethet zsákutcába a gondolkodásra figyelés is. Ez az önkontrollt ugyan erősíti, ám a Tudatosság a kreativitás forrása, amit kontrollálni lehetetlen. Saját kreatív forrásodhoz nem így, hanem spirituális és önismereti munkával jutsz el. A lelki gyakorlatok az ezotéria évezredek óta ismert ösvényein (elcsendesedés, meditáció, önzetlen szolgálat) vezetnek a Végtelen felé. Az önismereti munka pedig nem kutatás, sokkal inkább az akadályok elhárítása, amelyhez időről időre külső segítőre, terapeutára is szükség lehet. Ennek felismerése nemhogy szégyen, sokkal inkább a Tudatosság újabb szintje, és már önmagában komoly fejlődést tükröz, ha eljutsz idáig. De ne állj meg itt, folytasd az utad!

Mi is ezt tesszük. Az előző rész ITT,  a harmadik rész pedig ITT olvasható.

(Dr. Hoffmann Gergely írása)


A csoportos műhelyek és tréningek egyik legnagyobb ajándéka az a sok-sok tükör, amelybe belenézve az eddiginél is teljesebb képet kaphatunk magunkról. Gyere el önismereti táborunkba, a Pilisbe és őszi 4 napos nagy önismereti TÉT tréningünkre!