A szimbólumok erejével teljesebb életet élhetsz 2. rész

2017.04.04. 17:00

A szimbólumok erejével teljesebb életet élhetsz 2. rész

A szimbólumok erejével teljesebb életet élhetsz 2. rész

A múlt heti bejegyzésben helyére tettük a terápia fogalmát, és láttunk példát a szimbólumok fontosságára éppúgy, ahogy a bennük rejlő lehetőségekre. Most innen folytatjuk azzal, hogy sorra vesszük, milyen módon is használhatók a szimbólumok a belső Énhez, önmagunkhoz vezető önismereti úton. Bizonyára emlékszel rá, hogy a szimbólumok nem racionálisak, és ez a tulajdonságuk kifejezetten hasznos. De miért is jó az, ha  néha elveszítjük a "józan eszünket?"

A szimbólumok két világot kapcsolnak össze benned

A kérdés csak enyhén provokatív. A józan ész elvesztése a változás feltétele, de önmagában nem elegendő. Ha a kocsmában múlatod a bánatodat, vagy ha egy Téged újra és újra becsapó, házasságot ígérő lovagnak hiszed el ismét, hogy most aztán tényleg elválik a feleségétől, és elvesz... nos akkor is elveszíted a józan eszed, de ez semmiféle belső változással nem jár. Csak ismételten azt éled meg, mennyire reménytelen ez a helyzet. Nem érted, miért lépsz bele újra ugyanabba a folyóba, miért nem tudsz kitörni belőle. A racionális gondolkodás Tudatosságod negyedik szintje, a nem racionális szintek ez alatt és fölött vannak. (A tudatszintek rendszerét bővebben a Pont az Élet című könyvből ismerheted meg).

A terápia olyan lift, amely felfelé visz

Az előbbi példák a lefelé liftezés esetei, amelyek nem segítenek. A valódi terápia mindig a negyedik szint fölé emel, a változás szintjére, (legalább) az ötödik emeletre. A szimbólumok hatalma pedig abban rejlik, hogy összekapcsolják a mély és magas szinteket, így egyszerre tudsz gyógyulni és fejlődni. A szimbólumok a mély (ösztönös) és magas (spirituális) világot egyedülálló módon képesek egyesíteni. Ahogy a képen látható szív is egy egyszerű képi benyomás (amely nagy jóindulattal hasonlít az emberi szívre) és egy magas szintű tudás ("jól csak a szívével lát az ember") összekapcsolása. (A magas és mély világokról, a psziché rejtett ösvényeiről minden lényegeset megtudhatsz ezen a programon).

Hogyan kezdődhet a terápia?

A benned lévő magas és mély világ egyesítését elkezdheted máris álmaid figyelésével. Az álom tudatállapotában belső képeid mozgolódnak. Ahogy a múlt héten írtam, az érzelmeid teszik ki a tudattalan kapuján lévő zárat.  Az érzelmekkel az a gond, hogy nehéz hozzájuk férni. A zár kulcs nélkül nem nyílik. De hol találunk kulcsot? Nos, önmagad megismeréséhez az érzelemhez passzoló, azt nyitó szimbólum a kulcs. Az álom a szimbólumok nyelvén szól hozzád, így lesz álmod az a belső segítőd, aki kezedbe adja ezt a kulcsot. Kinyílhat belső világod kapuja, kezdődhet a terápia!

A szimbólumok egyre élőbbé teszik az ön- és világképedet

Az álmaid többnyire a hétköznapokban téged elárasztó ingerek feldolgozásában segítenek. Ezek az álmok jórészt személyes szimbólumok gyűjteményei, ám ahogy figyeled őket, előbb-utóbb észleled, hogy vannak bennük egészen különleges, mélyről jövő szimbólumok is. Ezek éned belső birodalmának azon részeiről szólnak hozzád, amelyeket Carl Gustav Jung kollektív tudattalannak nevezett. Izgő-mozgó, hatalmas erejű ősképekről (archetípusokról) van szó. Ezeknek az igen dinamikus képeknek a görög mitológia arcot adott, így lehetőséget teremtett nekünk, az európai civilizáció modern kori generációinak arra, hogy arcukra pillantva saját vonásainkat fedezhessük fel. A görög istenképek nem elvont fogalmak, hanem valódi, benned élő férfi és női alakok. Már most jó, ha tudod, nemtől függetlenül a férfi és női isten-csapat tagjai is ott serénykednek tudatod mélyén. Őket felismerve nem csupán a terápia és önismeret folyamata mélyül el, de sorsfeladatodról és magáról a TÉT-rendszerről is élőbb, teljesebb képet tudsz megalkotni.


Egyedül nem megy - Néha a terápia is erről szól

Álmaid és a benned élő ősi istenképek megismerése önmagad teljessé válása felé vezet. A magas és mély szintek összekapcsolása azonban az utóbbiakban megbúvó negatív érzelmek miatt időnként megakad. Fontos tudnod, hogy ez nem a gyengeséged, hanem tudattalan énvédő mechanizmusaid bölcsességének a jele. A félelemből fakadó negatív érzelmek újabb félelmeket generálnának, ezért belső vezetőd megállítja a folymatot egészen addig, amíg a belül hiányzó biztonságérzeted pótlására külső vezetőt nem találsz. Itt jön a képbe a segítő (terapeuta), akire életed egy nehéz szakaszában támaszkodni tudsz. A terápia azonban ekkor is a te utad, amelyen ő csak segít. Legyen ez a  szimbólumok segítségével végzett egyéni vagy csoportos munka, saját belső tájadat csak te járhatod be.

A szimbólumok legnagyobb ajándéka: Az Egység élménye

A képekkel végzett munka belső tájadon vezet keresztül, és célja a teljesség. Minden terápia, akár egyéni akár csoportos végső soron ugyanúgy a Tudat önismereti játéka csupán, ahogy maga az élet. Mindkettő illúzió. A hétköznapok sodrásában vergődő és a terápia útját mind tudatosabban járó ember illúzója közötti különbség azonban jelentős: szó szerint "Ég és Föld". A napi harcokba belefáradt személy a kettősség rabjává válva újra és újra ugyanazokat a köröket rója. A szimbólumok világába alámerülő egyén a kollektív képekkel találkozva belső útján a Végtelen felé halad, ahol minden illúzió semmivé foszlik. Az Önvaló fénye mindent beragyog, és a terápia útját járó, a mítoszok, mesék ősi képeivel dolgozó kis "én" egyre több fénysugárral találja szemben magát. A közös szimbólumok nem csak a csoport-, de az egyéni munka során is az Egység élménye, valódi Önmagad felé terelnek.

 

Dr. Hoffmann Gergely írása (2. rész. Az első részt ide kattintva olvashatod el.)

Ha kíváncsi vagy szimbólumok világának és alkalmazásának különböző területeire, kattints ide!