A szimbólumok erejével teljesebb életet élhetsz 1. rész

2017.03.28. 17:00

A szimbólumok erejével teljesebb életet élhetsz 1. rész

Teljes élet a szimbólumok segítségével

Ha az önismeret útját járod, bizonyára találkoztál már fontos szimbólumokkal. Sok irányzat és program használ szimbólumokat, hiszen a jelképek világa ösztönösen izgatja a legtöbb ember fantáziáját. Képekkel játszani jó, és valahogy a gyermekkorunkat hozza vissza. Érdeklődésünk kimerülhet óvodai jeleink felemlegetésében, de a szimbólumok világa a játékon messze túlmutató hatalommal bír: Az önismeret és a terápia addig soha nem látott lehetőségeit adja számodra. A bejegyzéssel az a célom, hogy segítsek jobban eligazodni a szimbólumok világában. Velem tartasz?

A szimbólumok ereje rád is hat

Ha a fenti képet racionálisan szemléled, csupán egy körvonalat és egy pontot látsz. Olyan egyszerű ábrát, amit még én is meg tudok rajzolni a szerény rajztudásommal. (A hallgatóimnak sok örömet szerzek a táblára "rajzolással", de ez azon kevés ábráim egyike, amit azonnal felismernek.) A kép tehát roppant egyszerű, ám ha rápillantasz, és adsz egy kis időt magadnak, izgalmas dolgot tapasztalsz: Hatni kezd rád. Nem véletlenül. Ebben a szimbólumban ugyanis erő lakozik. A kör, közepén a ponttal a teremtő erő jelképe, ami kicsit hasonlít ahhoz az energia-golyóhoz, amelyből nemcsak Te magad, de az egész földi élet táplálkozik. Ez pedig a Nap.

A szimbólumok fajtái: egyetemesek, kulturálisak és személyesek

Miután az energia-golyó kifejezés miatt elnézést kérek a csillagászoktól és minden olvasóm racionális személyiség-részétől, gyorsan leszögezem: a szimbólumok éppen nem-racionális voltuk miatt olyan népszerűek. Ebbe az egyetlen egyszerű képbe sűrítve egyszerre kaptad meg a Naprendszer, az energiaforgalom (a teljes földi élet), de a felsőbb értelemről és a fényről szóló tudás esszenciáját is. Ezt tudja egy egyetemes szimbólum. Rá hangolódva belső energia forrásodhoz kapcsolódsz, és magad is meglepődsz majd, egy csoportterápiás helyzetben mi mindent hoz ki belőled. Az egyetemes szimbólumok kultúrától függetlenek, a világ különböző pontjain hasonló formában jelennek meg. Vannak persze kultúra-függő jelképek is, elég csak a KRESZ-táblákra gondolnod. Ami azonban sokkal izgalmasabb, az személyes szimbólumaid tárháza, amely ott lapul benned, a hétköznapi éber tudatodnál kicsit mélyebben. Lapul és vár. Ahogy elkezdesz hozzáférni, pozitív változást tapasztalsz majd életedben. Itt kapcsolódik össze a szimbólumok és a terápia világa.

A terápia sikere a személyiség megváltozása

Ezen a ponton érdemes a terápia fogalmát tisztáznunk, hiszen annyi, de annyiféle nevű terápia kering a virtuális térben. A terápia gyógymód, kúra, amely lehet lelki (spirituális), fizikai (orvosi), energetikai (természet- vagy energia-gyógyászati) egyaránt. Éned bármelyik területét célozza is, a terápia hosszú távú sikerének kulcsa valójában mindig ugyanaz: az emberi tudat és személyiség. A psziché az, amely meghatározza energetikai és fizikai állapotodat, és a psziché az, amely megakadályozza vagy segíti spirituális fejlődésedet. A terápia sikere így hosszú távon mindig a személyiség megváltozását jelenti, ahogy azt a rákból felgyógyulók is tapasztalják - az alkalmazott gyógymódtól függetlenül!

A terápia és az érzések

Jó, ha tudod: A személyiség-változás macerás. Sokkal könnyebb a környezetünket változásra szólítani, vagy a fotelben a TV előtt szidni a politikusokat és valóság-show szereplőket, mint megvizsgálni, mitől érezzük magunkat rosszul a világ folyamatait figyelve vagy a hétköznapjainkat élve. Saját rossz érzéseink elől menekülve kifelé tekintünk és mutogatunk, hiszen lényegesen egyszerűbb elfogadni egy "Adáshiba" feliratot, mint ezt látni a képernyőn: "Vételhiba. Az Ön készüléke rossz." A probléma az, hogy személyiség-változás (készülékünk megjavítása) nélkül újra és újra rossz minőségű adást, azaz  boldogtalanságot tapasztalunk. A terápia ebben segít, ám ehhez szembe kell néznünk saját rossz érzéseinkkel.

A szimbólumok kitárják a tudattalan kapuját

Az érzelmek képezik a zárat a tudattalan birodalmának kapuján. De hogyan férhetünk hozzá ezekhez? Itt jönnek be (szó szerint) a képbe a szimbólumok, saját belső képeink. A szimbólumok ugyanis kitárják a tudattalan kapuját, amelyen belépve egy sokkal tágasabb, ragyogóbb világban találod magad. Kezdődhet a valódi gyógyulás!

Dr. Hoffmann Gergely írása 

Innen folytatjuk egy hét múlva. Ha kíváncsi vagy szimbólumok világának és alkalmazásának különböző területeire, kattints ide!

A cikk  folytatását ITT olvashatod.