Szabadság és boldogság: Ábránd vagy lehetőség?

2016.03.31. 21:51

Szabadság és boldogság: Ábránd vagy lehetőség?

Szabadság és boldogság: Ábránd vagy lehetőség?

Érezted már azt, hogy úgy igazából nincs semmi baj, teszed a dolgod, éled a napjaid, de valahogy olyan üres az az egész? Egyre gyakrabban veszem észre, hogy a beszélgetések közben ide lyukadunk ki az ismerőseimmel, és azokkal akik a Kvantumiskola után érdeklődve felhívnak. Előbb-utóbb előkerül a kérdés, hogy ‘de mi ennek az egésznek az értelme’? Mi a boldogság? És miért érzem azt, mintha be lennék zárva a saját hétköznapjaimba? Már azt sem tudom, mi is az a szabadság, kezdek belefásulni mindenbe…”

A boldogság nem életkor kérdése

Ezt a fajta ‘kiüresedést’ sokszor hívják ‘életközepi’ válságnak, de én úgy látom, ez nem attól függ, hogy ki hány éves. Ugyanazeket a mondatokat hallottam már tizenéves, harmincéves és majd hatvan éves ember szájából is. És a legtöbbször megjelent mellettük egy fajta lelkiismeretfurdalás is, hogy ‘hát vannak, akik sokkal rosszabbul élnek, tudom, hogy nincs jogom ezt érezni”. Már miért ne lenne? Neked a saját gondolataiddal, érzéseiddel kell megbírkóznod. Szerintem pont az lenne a ‘szegénységi bizonyítvány’, ha az embert az vígasztalná, hogy ‘a másik nyomorultabb, mint én’. Akárhány éves is vagy, igenis jogodban áll megélni a saját érzéseidet.

A szabadság ára

Valamelyik nap az jutott eszembe, hogy az oviban, iskolában még ingyen kapjuk a szabadságot. Szó szerint, mert van a nyári szünet, amikor nem kell menni. Felnőtt korban pedig már meg kell dolgozni érte. Szabályozva van, hogy kinek mennyi szabadság jár egy évben. Ha így nézem, a lelki szabadság még melósabb dolog. Amikor már nem az a boldogság, hogy végre kicserélteted az ablakot, és bár örülsz egy új kocsinak, ruhának, azért nem esel extázisba tőlük. Mert ha nem is tudod megfogalmazni, de érzed, hogy ezek csak kellékek, amik leegyszerűsítik, megkönnyítik az életedet, de az igazi boldogság nem ezek beszerzésében van. Díszletek, amik kellenek az előadáshoz, de az a lényeg, ami a színpadon történik. Az maga az Élet.

A boldogság keresésének 3 útja

- Beletörődhetsz a ‘szürke’ érzésekbe, a hétkönapi szorgos kis hangya létbe - és ha így teszel, rendben van. Mert az a Te utad.
​- Csatlakozhatsz egy szektához, egyházhoz, gyülekezethez, ahol a tömeg és egyéb szuggesszió hatására elhiszed, hogy az ő igazságuk a tiéd is. A ‘valahová tartozás’ sokszor jár egy boldogság érzéssel...Ha így teszel, ez is rendben van, mert az a Te utad.
- Elkezded keresni a Te saját egyéni utadat. A saját válaszaidat a saját kérdéseidre. Hogy mi az, ami számodra a Boldogság és a Szabadság érzését nyújtja.

Hogy önmagad lehess...

A magam részéről a harmadik verziót javaslom. Nem egyszerű, meg fáj is, meg sokan minimum azt fogják mondani, hogy ‘elgurult a gyógyszered’, meg lemorzsolódnak emberek az életedből, de ha valóban a Saját Utadat járod, egy idő után azt veszed majd észre, hogy letisztul minden. Benned és körülötted is. A boldogság már nem olyasvalmi lesz, amit kergetni kell. Szépen, szelíden, talán olyan formában, ahogy sosem gondoltad volna a mindennapjaid részévé válik.

Szabadságodban áll boldognak lenni. A szabadság boldoggá tesz. Ez a szabadság boldogsága.

Ha szeretnél elindulni önmagad, a saját egyéni szabadságod és a boldogságod felé, segítünk benne.