Pszichoszomatika és megújulás - az önmegvalósítás útja (2. rész)

2016.10.04. 17:00

Pszichoszomatika és megújulás - az önmegvalósítás útja (2. rész)

Pszichoszomatika és megújulás - az önmegvalósítás útja (2. rész)

A bejegyzés első részéből megtudtuk, hogy életünk fő tartalmai, ahogy az elfogyasztott táplálék összetevői is változatlanok maradnak, csak a forma, a csomagolás változik. Az önmegvalósítás útjának nehézségét azonban éppen a formához való kötöttségünk adja. Megújulni nehéz, mert a Tudat a személyiség formájához rögzül és ragaszdkodik. Szerencsére a személyiség megváltoztatható, és ennek megértésében a pszichológia siet a segítségünkre.  

Újjászületés - az önmegvalósítás áldozatokkal jár

Áldozatok nélkül nincs megújulás. Sem a testben, sem máshol. A lelki újjászületést célzó – az állati áldozatok bemutatásától a böjt önsanyargatásáig ívelő – vallási szertartásoknak ugyanúgy része a szenvedés valamilyen formája, mint életünk egyik legnagyobb változást hozó korszakának, a serdülőkornak.

A gyanútlan kiskamaszt a hormonok és a fejlődés megállíthatatlan forgószele egy már éppen belakott, biztonságosnak hitt világból ragadja ki. A Freud által latenciának nevezett szakasz végére az Erikson által leírt teljesítmény kompetenciát elérő 11-12 éves gyermek végre a társadalom szorgos, hasznos tagjaként éli meg magát. Megtanult alkalmazkodni egy olyan világhoz, amelyet az ősei, a környezete teremtett számára.

Az önmegvalósítás kemény munka

Csakhogy ez nem az ő világa. Éppen annyira nem, ahogy a megevett sertéscomb sem a te izmod és zsírszöveted (még). A befogadott világ megemésztéséért és saját valóságod felépítéséért  meg kell dolgoznod – miként a serdülőnek is. És ez nehéznek tűnhet, hiszen minden eddigi ragaszkodás megkérdőjeleződik. A szülők világának átmeneti elutasítása, darabokra szedése – bár mindkét félnek fájdalmas – elkerülhetetlen aktus. Nincs megújulás félelem és szenvedés nélkül. Legalábbis sem a modern pszichológia, sem az ezoterikus irányzatok nem találtak még más megoldást.

Képes vagy rá!

Az emberi szervezet testi és a serdülő lelki folyamatai alapján nem kérdés, miért olyan nehéz valóban megújulni. Nemcsak szavak, de tettek, sőt megélés és gondolkodás szintjén. Most az utóbbit élted át, követve és befogadva a leírtakat. A hagyományos eszmefuttatás mezejéről a kvantum-pszichológiai szemléletre ugrottál. Ezt, a megértéshez vezető utat analógiás gondolkodásnak nevezhetjük, mert több – látszólag teljesen különálló – dologban látja meg a közöset, az egymásnak megfelelőt. A pszichológia ezen ‘műfaja’ segít, hogy a világot komplexebben átlásd, és észre vedd, hogy valójában milyen egyszerűen működik minden.

Hatékony pszichológia - kimozdulás a megszokottból!

Ehhez a rálátáshoz ki kellet mozdulnod az ok-okozatiság, a bal agyfélteke megszokásának kényelméből, hogy a két részed közötti belső kapcsolatot megerősítve belépj a jobb agyfélteke titokzatos, tértől és időtől független birodalmába. Olyan világba csöppentél ezáltal, ahol a racionálisan jól megmagyarázható dolgok érvényüket vesztik, és a töprengést hirtelen felváltja a látszólag semmiből érkező felismerés.  Megtörtént.

A bal agyfélteke lineáris gondolkodása a megértett lényeget ezután újra belepréseli az idő folyamának múlt és jövő között húzódó medrébe, és ezzel máris megszületett az „új gondolkodás”. Könnyen ment? Ugye, nem is olyan bonyolult az élet, ha nem bonyolítjuk túl? A tanulság végtelen egyszerű számodra: Képes vagy a régi gondolataidhoz kötött fényt új gondolatokba ültetni. Képes vagy másképp is szemlélni ugyanazt a világot. Képes vagy a megújulásra. Önmegvalósítás. Itt és most.

A kvantum-pszichológia szemlélete erre tanít és ebben segít. A Kvantumiskola önismereti műhelyei és hosszabb csoportos tréningjei egyaránt ezt a folyamatos megújulást támogatják. Kattints ide, és megtudod, milyen izgalmas, önmegvalósításodat szolgáló lehetőségek várnak rád,