Mire jók a szimbólumok, amikor megáll az ész?

2018.06.25. 17:00

Mire jók a szimbólumok, amikor megáll az ész?

Mire jók a szimbólumok, amikor megáll az ész?

Megtörtént már Veled is, hogy százszor átgondoltál egy számodra nehéz helyzetet, vagy kikérted barátaid, segítőid véleményét egy bonyolult kapcsolatodról, és mégsem érkezett el a megoldás? Ha hajlamos vagy ilyenkor mások vagy önmagad ostorozására, jó, ha tudod: Az általad is megélt helyzet egyáltalán nem ritkaság, sőt kifejezetten általános jelenség. Valójában az ego természetéből fakad.

A racionalitás csupán gondolkodásod egyik aspektusa

Kevesen ismerik a személyiség szerkezetét, pedig sokan dolgoznak vele. (Ez megérne egy külön bejegyzést...) Ami itt és most fontos számodra, az a racionalitás, az ok-okozati gondolkodás korlátjainak megértése.

Ha egy 2 éves gyermeknek szeretnéd elmagyarázni, minek mi az oka és következménye, vagy hogyan reagáljon egy nehéz helyzetre, kudarcot vallasz. Ugyanígy jársz, ha egy 5 évesnek magyarázod, hogyan viselkedjen előkelő társaságban. Az észérvek és a logika egyszerűen hatástalanok lesznek. Ezek ugyanis a bal agyfélteke eszközei, és bár felnőttkorban döntően ezt használod, mégis csupán személyiséged egyik aspektusát jelenítik meg.

A szimbólumok nem “gyerekesek”, de gyermek-énünkhöz kapcsolnak

A kisgyermek még nem racionálisan gondolkodik. Sokkal inkább testi érzetekben, benyomásokban és képekben. Ez határozza meg mentális tevékenységét, és ez határozza meg a tiédet is - csakhogy ennek már nemigen vagy tudatában!

A felnőtté válással elszakadtál ettől a képességedtől, de ettől még tény: A benned élő gyermek, kreativitásod és boldogságod forrása szimbólumokban gondolkodik.

Ajándék az önismeret útján

A szimbólumok világának megismerése, saját belső mintáidhoz való közeledés olyan ajándékot ad számodra önismereti utadon, amelyre semmilyen más módszer nem képes.

Jómagam orvosként, tanárként sokáig a bal agyféltekés racionalitás útját jártam. Saját életemben megélt hiányok, fájdalmak azonban - ugye ezen nem lepődsz meg - alig-alig voltak orvosolhatók józan gondolkodással. Váltanom kellett.

Út a boldogság felé - A szimbólumok segítenek

A jobb agyféltekés gondolkodás erősítésében mérföldkő volt számomra a szimbólumok világával való munka elkezdése.
Másoknak, talán Neked is más az útjuk.

Sokan a jobb agyfélteke világában merülnek el, és nehezebben kapcsolódnak a racionalitáshoz.

Szerinted melyik út vezet a boldog, kiegyensúlyozott élethez? A bal vagy a jobb agyfélteke útja? Az ész vagy az intuíció erőltetése? Gondolom, kitaláltad: A harmóniát csak a gondolatok és a szimbólumok összhangja útján érheted el.


Dr. Hoffmann Gergely írása

A gondolkodás és a szimbolikus képek összekapcsolását tanulhatod meg ezen az egyedülálló, kis csoportos önismereti műhelyünkön!