Sémák, szokások, előítéletek és tudatosság

2016.02.03. 12:18

Sémák, szokások, előítéletek és tudatosság

Sémák, szokások, előítéletek és tudatosság


A benyomások sémákba, kategóriákba, típusokba rendezése segít eligazodni minket a mindennapi információáradatban, ugyanakkor könnyen ezek csapdájába is esünk. Ha valakiről az az első információd, hogy politikus, sztár, futballszurkoló, máris van egy elképzelésed, képed róla. Ha az „aki a virágot szereti, …”, „aki hazudik, az …” típusú mondatokat be tudod fejezni, máris ismersz sztereotípiákat. Ezek már bizonyos embercsoportokra vonatkoznak. Lényegük, hogy általuk már azelőtt lehet véleményünk egy személyről, mielőtt egyetlen szót is váltottunk volna vele.

Egészség, de hogyan?

Sok alternatív gyógymódot gyakorló embert ismerek, és nem egyszer hallottam némelyiküktől olyat, hogy az „orvosok nem tudnak semmit”. Persze sok orvos kolléga is mond olyat, hogy „a természetgyógyászok kuruzslók, sarlatánok”. Ezek az általános megállapítások nyilvánvalóan nem lehetnek igazak, mégis mindannyiunk száján kicsúszott már hasonló.

Ez itt az előítéletek birodalma, amelyben az ítélet már jóval a „tárgyalás” előtt megszületik.

A Tapasztalat és a Tudatosság

Gondolataink ilyen csoportokba, mintázatokba rendezése egyrészt az elme roppant hasznos tevékenysége, mert ez ad lehetőséget a mindennapokban való boldogulásra. A bevásárlástól a párválasztásig minden tevékenységünkben segít, ahogy a klasszikus, newtoni fizika törvényeinek (pl. gravitáció, hatás és ellenhatás törvényének) tapasztalati úton szerzett ismerete is elengedhetetlen az életben maradásunkhoz.

A Tudatosság azonban azt jelenti, tisztában vagyok azzal, hogy mindez bár szükségszerű, de nem valós.

A szokások hatalma

A newtoni fizika alapja káprázat. Csak azért tűnik a fizikai világ valóságosnak, mert kellő mértékben eltávolodott az egyes kvantumesemények esetlegességétől, vagyis a megfigyelőtől való függésétől. Ugyanígy önmagunk és mások észlelése is csupán azért tűnik tárgyilagosnak, mert eltávolodtunk az egyes döntések esetlegességétől.

Sok egyforma vagy hasonló döntés a folytonosság és ok-okozatiság látszatát kelti. Az „én” már kisgyermekkorban megtanulja ezekkel a döntésekkel és következményeikkel azonosítani magát.

Ez a kondicionáltság, feltételhez kötöttség, a szokások hatalma.

(‘A végtelen egyszerű’ c. könyv alapján)

A Végtelen Egyszerű lehet a Te számodra is. Ha szerenéd rendszerben látni az Élet dolgait, olvass tovább!