Érzések és megérzések: A Tudatosság jelei vagy akadályai?

2018.05.29. 17:00

Érzések és megérzések: A Tudatosság jelei vagy akadályai?

Érzések és megérzések: A Tudatosság jelei vagy akadályai?

A Tudatosság nem azonos a gondolkodással. Ha a legmagasabb szintű spirituális tanításokon elmélkedsz is, akkor sem a Tudatosságban vagy, csupán gondolkodsz róla. Ez éppen olyan különbség, mint a térkép nézegetése és az adott táj megismerése között tátongó szakadék.  Noha a szakadék nem hidalható át gondolkodásod átalakításával, a fényévnyi távolságot egyetlen lépésnyire zsugoríthatod általa. Mai bejegyzésünkben azt vizsgáljuk meg, hogyan érheted ezt el.

Hogyan léphetsz be a Tudatosság birodalmába?

Utazás a külső valóságból az ösztönökön át az utolsó szóig – 3., befejező rész

Előző bejegyzésünkben elérkeztünk az önismereti munka fontosságának felismeréséhez. Ha ezt a megértést nekibuzdulás követi, nagyszerű dolog. Önmagában persze valószínűleg még kevés lesz, a lelkesedés után kitartásra is szükséged lesz ugyanis. Miért? Azért, mert az önismereti munka fáradságos. A nyugati, kényelmet kedvelő (ezért kissé ellentmondásos) ezotéria ezért is csábít arra, hogy ehelyett elégedj meg a megérzéseiddel. Ezek és az ösztönös tudás ugyan nagyon fontosak, de a kreativitás ilyen-olyan megnyilvánulásait Tudatosságként elfogadni, és azokra fenntartás nélkül hallgatni komoly hiba is lehet.

Az érzés eredete kétes

A hiba azért vehető észre nehezen, mert ösztönös reakcióink a szó hétköznapi értelmében nem tudatosak. Ezért gondolhatod azt, hogy az érzések a legfelsőbb Tudatosságból fakadnak. Egy részük valóban onnan, a hétköznapi tudatosságod feletti világból származik. Másik részük azonban személyiséged hat, és különösen három éves kor előtt begyűjtötti traumáinak lenyomata. Ezek a tudattalan lenyomatok ugyancsak "ösztönös" reakciókat csalnak ki belőled. Így lehetséges az, hogy bár a kreatív Forrás tiszta benned, sok-sok megnyilvánulása szennyezett marad – önismereti munka nélkül bizonyosan. Ha tehát az érzéseidre hallgatsz, a Tudatosság könnyen korlátokba ütközhet. Éppen úgy, ahogy a pozitív gondolatokat mantrázó személy eseteben, aki vészhelyzetben mégis a megszokott, negatív sémái szerint reagál.

Ne becsüld alá az érzelmek erejét!

Minden gondolatod és reakciód mögött ott lapul valami, ami az egészet a markában tartja: Az érzelem. Onnan ismered fel a létét, hogy sosem semleges. Vagy pozitív, vagy negatív, de mindenképpen a szubjektivitás markában tart téged. Valójában "pozitív gondolkodásod" korlátait sem a negatív hiedelmek, hanem a mögöttük lapuló negatív érzelmek képezik. Az érzelmek, hangulatok, indulatok és közérzet határozzák meg a döntéseidet, énképedet és világképedet is. Bár sok ember büszkén hangoztatja, hogy őt az érzelmei irányítják, ezért sem biztos, hogy ez mindig olyan hasznos. Érzelmeinkből ugyanis gyakran csak újabb, vastag szövésű színházi függöny készül, amely elfedi szemünk (én-tudatunk) elől a Tudatosság színpadát.

A Tudatosság határa a szubjektivitás

Ez az érzelmi szubjektivitás jelenti a Tudatosság határát, ahonnét józan ésszel tovább haladni nem tudsz. Érthető, hogy emiatt sokan megtorpannak itt, vagy menekülőre fogják, és inkább bevackolják magukat az elméletek puha paplanja alá.  Ha te is így teszel, még jó ideig távol maradsz a Tudatosságtól. Ha azonban nem állsz meg a szubjektivitás határán, a legnagyobb ajándék vár rád.

Hosszú spirituális és önismereti munka áll majd mögötted, amikor már csupán egyetlen szó választ el a Tudatosságtól. Ez a szó azonban mindent jelentéssel, értelemmel és érzelemmel ruház fel, amivel valaha kapcsolatba kerültél. Úgy tűnik, neki köszönhetsz mindent, és éppen ezért mindaddig, amíg hiszel benne, nem teheted meg az utolsó lépést.

Az utolsó szó

Ez a szó az "én". Minden gyakorlás, elszántság, spirituális keresés végén, utolsó akadályként ott tornyosul ez a két betűs, kicsinyke szó, amely azt a képzetet kelti benned, hogy ez az "én" te vagy. Amikor ez a képzet, az összes hozzá kapcsolódó reménnyel és fájdalommal együtt semmivé foszlik, beköszönt a Tudatosság: Valódi Önmagad.

Dr. Hoffmann Gergely.

A három részes írás rövidített változata "Hogyan lépheted át a Tudatosság határait" címmel megjelent a BioTrend Magazinban. Az első részt ITT a második részt ITT olvashatod

A csoportos műhelyek és tréningek egyik legnagyobb ajándéka az a sok-sok tükör, amelybe belenézve az eddiginél is teljesebb képet kaphatunk magunkról. Gyere el önismereti táborunkba, a Pilisbe és őszi 4 napos nagy önismereti TÉT tréningünkre!

Felvételi a TÉT Alapképzés 2018/2019-es évfolyamára június 16-án, szombaton 16-18 óráig Budapesten.