A tanácsadás gyakorlata

2016.07.24. 12:30

A tanácsadás gyakorlata

A tanácsadás gyakorlata

Kevés bosszantóbb vagy bántóbb dolog akad egy nehéz helyzetben lévő, szenvedő ember életében egy kéretlen, bölcsnek tűnő, de megvalósíthatatlan tanácsnál. Bizonyára Te is sok-sok olyan okosnak vélt tanácsot kaptál már életedben, amellyel az adott pillanatban semmit, de semmit nem tudtál kezdeni. Az ilyen tanácsokkal kapcsolatban két kérdést érdemes átgondolnunk:

1. Miért nem hasznosítható a tanács?
2. Mi motiválta a tanácsadót az ötlet megfogalmazásakor?

Az első kérdés magyarázata viszonylag egyszerű.

3 ok, amiért egy tanács haszontalan lehet

- alapvető tévedésen alapul. (Ez esetben jó is, hogy nem tudod megvalósítani...)
- elméletileg segítene, de valamiért számodra nem valósítható meg. (Ilyenek a közkedvelt "Engedd el!", "Lépj túl rajta", "Fel a fejjel" típusú "bölcsességek")
- hasznával amúgy is tisztában vagy, mégsem tudod megvalósítani

Utóbbi két esetben a kapott tanács semmi új információt nem hordoz, ellenben fokozza saját gyengeség-érzésedet. Tehát egy teljesen nyilvánvalóan rossz tanács jóval ártalmatlanabb lehet egy jónak tűnő, de használhatatlannál…

A második kérdés magyarázata látszólag még egyszerűbb, ám a helyzet itt sokkal összetettebb. Aki tanácsot ad, az gyakran tényleg segítő szándékkal teszi. Jót akar a szenvedőnek, enyhülést, boldogságot remél számára. Miért ad olykor mégis rossz tanácsot?

Az okot saját személyiségének fel nem térképezett részeiben találjuk. A liftben, közértben, baráti telefonbeszélgetésben a laikus segítő (és sajnos sok, kellő önismerettel nem rendelkező tanácsadó a segítő munkájában is) saját belső feszültségét oldja a tanáccsal. A szenvedőben lévő feszültség ugyanis rezonál a saját belső fel nem dolgozott sérüléseivel.

Ez az együttrezgés nem tudatos, így a tanácsa sem lesz az: a laikus és nem jól képzett segítő saját, belső kérdéseire válaszol, tehát valójában saját magának szóló tanácsot ad! Ráadásul éppen úgy próbálja ezt kezelni, ahogy Te a téged újra és újra panaszáradattal felhívó barátnődet, anyósodat, kollégádat: szabadulni igyekszel tőle, lehetőleg mielőbb. A magánéletben ez “jogos önvédelemnek” számít’, ám az ebből fakadó tanácsok haszna minimális. Csak a "segítő" egyensúlyát hivatottak visszaállítani, nem a tanácsot kérőét.

A hivatásos tanácsadók jelentős része sajnos pontosan így működik. Nem rossz szándékból, pusztán azért, mert ők maguk nem dolgozzák fel a saját tudattalanba fojtott traumáikat, belső feszültségeiket. Ennek is két oka van:

1. A hivatalos, állami képzésekben egyetlen segítőt sem tanítanak meg az ilyen szintű önismeret fontosságára. Orvosok, természetgyógyászok, ápolók, tanárok, szociális segítők és bizony pszichológusok ezrei lépnek ki úgy az életbe, hogy - ha csak belső indíttatásuk nincs erre - semmilyen segítséget nem kapnak ehhez. Az alternatív segítőket kiképző tanfolyamok nagy részével ugyanez a helyzet.

2. A másik, nem elhanyagolható oka a mély önismereti igény hiányának az, hogy ez a munka nehéz.

A valódi önismereti munka ugyanis sosem könnyed szórakozás, időről-időre fájdalommal jár, és ezt kevesen vállalják. Emberileg teljesen érthető, hogy tanácsokat osztogatni jóval könnyebb, mint saját traumáinkkal szembenézni. De egyszer minden valódi segítőnek fel kell tennie a kérdést: miért is olyan fontos nekem nap mint nap szenvedőkkel - tehát a szenvedéssel foglalkoznom?

A Kvantumiskolában olyan segítőket képezünk, akik készen állnak szembenézni önmaguk mélységeikkel. Elbírják saját szenvedésük súlyát - ezért a hozzájuk fordulók biztosak lehetnek abban, hogy saját kérdéseikre kapnak majd tőlük valódi választ.

Ha nálunk tanulsz, először mindent a saját bőrödön tapasztalsz meg, az oktatás ugyanis önismeret- és gyakorlatközpontú. A TÉT-tanácsadást önmagadon kezded, hogy utána igazán segíteni tudj másokon is.

Kell-e bátorság a Kvantumiskolához?

Kell. Éppen annyi, mint az élethez, ha azt nem szürke, fásult mindennapoknak, hanem egy igazi, nagy kalandnak szeretnéd látni, amelynek minden pillanata Önmagad teljességéhez visz közelebb. A képzés felépítése lehetőséget ad arra, hogy a saját tempód szerint végezd el azt. A kalandhoz szükséget erőt nem csak Te magad, de Iskolánk családias légköre és szellemisége is biztosítja számodra.

Ha egy igazi, élő képzésre vágysz, sok-sok gyakorlattal és önismerettel, szeretettel várunk.

Dr. Hoffmann Gergely