A stressz és az Isten - Rend-es dolgok

2016.04.07. 22:52

 A stressz és az Isten - Rend-es dolgok

A stressz és az Isten - Rend-es dolgok

Bevallom, bennem régebben időnként felmerült, hogy ‘de jó lenne elvonulni - úgy minden elől. Nem jönnének a sárga csekkek, nem szólna be senki, nem ülnék a dugóban, nem lenne stressz. Szóval csak ücsörögnék és tök nyugi lenne. Erre mondta egy barátom, hogy “ha Isten azt akarná, hogy ülj egy hegyen, akkor már rég ott lennél. Nem ez a dolgod.” Köszi… A pszichológia tanulmányozása kevesebbet, az önismeret annál többet segített az elmúlt években. Kinek jó hír, kinek nem, de már nem szándékozom az életemet egy valamilyen Rendben leélni. Csak Rend-ben szeretnék lenni.

Világ  = Stressz vagy Rend?

Érdekes ugye, hogy ugyanazt a szót használjuk a szerzetesrend, az egyetemes rend esetén, és az otthoni kupi ellentéteként. Sok sok munkával kiderült számomra, hogy ha belül Rend-ben vagyok, akkor a világ is ‘rendes’ hozzám. Oké, a sárga csekkek jönnek, de már nem borulok ki tőlük, a dugóban elfoglalom magam, és bár néha belém harapnak a stressz tünetei,  már tudom kezelni őket. Szinte pillanatok, rosszabb esetben órák alatt. Így nyugodtabban alszom, nem pánikolok, és a bedöglő-félben lévő porszívót sem látom a világ ellenségességének megtestüléseként. Mert lassanként megtanulom kezelni saját magamat.

Önismeret első lecke: a világ Téged tükröz

Gyakran hallom, hogy ‘az autósok bunkók, az eladók dettó, a rendőr sötét, mint a tök, stb…” (Elnézést a felsorolt hivatást űzőktől) Én meg csodálkozom: hol? Az úton beengednek, ha indexelek, az eladók visszamosolyognak, beszélgetnek, igazoltatásnál meg még az órák óta a zimankóban, hóesésben álló rendőr aggódik értem. Hogy húzzam fel az ablakot, míg megnézi a papírokat, nehogy megfázzak. Most akkor két külön világ van? A párhuzamos dimenziók egyikében minden pocsék, a másikban meg nem? Lehet, hogy így van, de ha igen, nagyon örülök, hogy én az utóbbiban élek. De nem lehet, hogy a stressz, a világban történő dolgok a bennünk lévő állapotokat mutatják? De bizony lehet…

Hogyan kerülj a stressz állapotából a rendbe?

Legyél a három majom ellentéte: Láss, hallj, és beszélj!

  • Lásd meg a lehetőségeket, amiket az élet felkínál, hogy - ha már a majomnál tartunk - kikurkászhasd magadból ami felesleges, hogy helyet és teret adj a Rend-nek.

  • Halld meg a Neked, csakis Neked szóló mondatokat, amik előre vihetnek, amiket a sajátodnak érzel.

  • Beszélj az érzéseidről, a benned lévő kételyekről, aggodalmakról, örömekről, mindarról, ami így vagy úgy fontos neked.

Na de hogy jön ide az Isten?

Azon túl, hogy állítólag mindenben és mindenkiben ott van (benned is,) ha szigorúan az önismeret szempontjából nézem: a saját ‘részeivel’ segít neked a fejlődésben. A manapság dívó egyisten-kép előtt ugyanis mindennek meg volt a maga Istene és Istennője. Ha megnézed, milyen területeket ‘uraltak’, rájössz, hogy remekül leírják az egyes féri- és női lélektani típusokat. Tehát ha felismered, hogy Te melyik vagy, rájössz a saját mozgatórugóidra. Meg a párodéra. Anyádéra. Apádéra. És nagyjából mindenkiére, akit ismersz. A legutóbbi Életre kelt Istennők tréningen például kiderült, hogy én még Kóré vagyok. A kicsi lány, akiből később az alvilág Istennője Perszephoné lett. Mit ne mondjak, eléggé betalált a jellemzés… úgyhogy most igyekszem ‘felnőni’. Szerencsére a csoporttársak is segítenek ebben.

A közösség ereje

Ugyanis ahányszor csak találkozunk (mondjuk egy másik tréningen, vagy az éves képzésen), viccesen - csak semmi stressz - ösztökéljük egymást a változásra. ‘Legközelebb légyszi gyere már színesebb ruhában’ ‘Tök jól állna neked, ha sminkelnél’. És a tudatalatti lassan átalakul. Stressz nélkül, szinte láthatatlanul zajlanak bennünk a dolgok. És most itt ülök egy hatalmas jaguáros gyűrűvel, tűzpiros felsőben és szeretném, hogy ha Te meg én, azaz MI ugyanabban a dimenzióban élnénk. Tudod, a másodikban, ahol a mosoly gyakoribb, mint a stressz :)

Ha szeretnéd megérteni saját magad, ajánlom neked a következő Életre kelt Istenek tréninget. Szerintem az is jó kis nap lesz :)

Vas Maya