Ez nem hétköznapi pszichológia!

2017.06.06. 17:00

Ez nem hétköznapi pszichológia!

Nem hétköznapi pszichológia!

Elgondolkodtál már azon, hogy mit miért érzel? Mit miért teszel? Vagy épp mit miért nem teszel meg? Akkor kérlek szépen, te már a pszichológia felé kacsingatsz. A pszichológiával való foglalkozás eredménye test és lélek összhangja lehet, de önmagában a tanulás ehhez kevés. Ahhoz, hogy fizikailag és lelkileg is Rend-ben legyél, tehát se tested, se lelked ne akadályozzon abban, hogy ÉLJ, bizony elkél a segítség. Rendszerbe szedett Tudásra van szükséged, és valakire, aki mindezt érthetően elmeséli neked. Kellenek saját felismerések, élmények is, és kell valaki, aki elvezet hozzájuk.

A pszichológia jobb, mint a sport?

Nem, a pszichológia nem jobb, csak másképp segíthet, hogy teljesebb életet élj. Gondolj bele, hányszor halljuk azt a mondatot, hogy ’ép testben ép lélek’, és milyen jó volna, ha ez igaz lenne… Elég lenne csak rendszeresen futni, gyúrni, vagy ejtőernyőzni járni, és hipp-hopp már ki is kerülne az összes csomag a lelki puttonyunkból. A mozgás szuper, sokat segít, de ezzel sajnos még nincs megoldva minden. Ha a pszichológia szempontjából nézzük, a megveszekedett sportolás lehet akár pótcselekvés is, egy eszköz arra, hogy ne kelljen gondolkodnunk, sőt (ami sokszor még rosszabb) éreznünk.

A pszichológia nem a Mumus

Többször hallottam már olyanok szájából, akit terápiára küldtek, hogy ’ő nem bolond’. Nekem is volt a ’klienseim’ között olyan, aki az első találkozásnál iziben leszögezte ezt. Kérem szépen, aki terápiára jár, az nem bolond, sőt! Egy nagy lépéssel előrébb van, mint az, aki el sem jutott odáig, hogy beismerje, valami gond van.  Nem kell tőle félni. Terápián lehet sírni a kanapén (velem is előfordult már párszor, Hoffmann doktor már kapásból a százas papírzsepit rakja elém), az önismereti csoportban pedig egymás vállán. Már az is pszichológia, ha megkérdezed valakitől, hogy hogy van. Feltéve, ha tényleg érdekel a válasz.

Test és lélek Rend-je

Ahhoz, hogy fizikailag és lelkileg is Rend-ben legyél, tehát se tested, se lelked ne akadályozzon abban, hogy ÉLJ, bizony elkél a segítség. Tudod olyan ez, mint amikor az ember hosszasan, egy idő után nyűgösen keresi a szemüvegét, aztán észreveszi, hogy ott virított a fején. Csak nem látta meg. Néha kell valaki, aki az orrunk elé tartja a tükröt, hogy ’te lökött, itt van ni’. Ha az önismeret útját választod, Te magad jössz rá az összefüggésekre, felismerésekre. A múltad átértékelődik. Már nem fáj annyira, ami addig gyötört. A pszichológia, az ’önbúvárkodás’ jóvoltából a jelened értelmet nyer, a jövőd pedig újra egy nyitott kapu, ami után tudod, hogy számtalan lehetőség vár még.

Ez nem hétköznapi pszichológia!

Mikor anno belevágtam az iskolába, mit ne mondjak ráparáztam kicsit, hogy a pszichológia nekem már magas. ’Az én koromban’ hogy fogom mindezt megtanulni. No, ha nekem megy, neked is fog. Dr. Hoffmann Gergely ugyanis mindent olyan egyszerűen, érthetően mond el, hogy aki sosem foglalkozott ilyesmivel, csak ’beesett az utcáról’, az is érti. Egy idő után átlátjuk a különböző rendszerek, irányzatok közti párhuzamokat, és elkezdjük Meglátni Önmagunkat. Szóval a pszichológia eszközeinek használatával lehetsz a saját pszichomókusod.

Tehát Hölgyem, Uram, nincs kifogás! Seprűre, paripára fel, eljött az idő, hogy a kezedbe vedd a saját életed, hogy Test és lélek összhangban legyen! A Te testedé, a Te lelkedé. A nem hétköznapi pszichológiát most könnyen megtanulhatod!

Vas Maya írása