Miért a segítő az, akinek a leginkább szüksége van az önismereti munkára?

2018.10.23. 17:23

Miért a segítő az, akinek a leginkább szüksége van az önismereti munkára?

Képzéseinken csak az az a hallgató tehet tanácsadó vizsgát, aki bizonyos óraszámú egyéni önismereti ülésen vagy csoportos önismereti-terápiás foglalkozáson vesz részt. Sok tanítványom egészen addig nem érti meg ennek fontosságát, amíg el nem kezdi ezt valóban komolyan csinálni.

Évről évre sok hallgatónk ismeri el azt, fogalma sem volt a képzés elején, miért kell komoly önismereti ülésszámot teljesítenie ahhoz, hogy jó tanácsadó legyen.

Legnagyobb büszkeségem az, hogy az önismereti folyamat egy bizonyos szakaszában mindannyian megértették, hogy ez a legfontosabb. Ennek bizonyságaként  sokan akkor is folytatják az önismereti munkát, amikor erre már semmilyen papír megszerzéséhez nincs szükségük. 

A jó lelki segítőnek nem szentnek vagy gurunak kell lennie.

Még csak nem is Mesternek. A jó lelki segítő maga is végidolgozta  már saját önismereti terápiás folyamatát, vagy éppen most is dolgozik rajta, azaz önmagán. Ez az, ami sajnos a legtöbb alternatív segítőről egész egyszerűen nem mondható el. Ez a következők miatt nagy baj:

A lelki út akadályai a pszichében, a személyiségben keresendők.

Nem a Jóisten, vagy a Végzet okozza legtöbb szenvedésünket, hanem az egónk reakciója. Egónk ellenáll a fejlődésnek, és ez az ellenállás sokkal hajlamosabb gyógyítót mint gyógyulni vágyót faragni az elméből. Előző ugyanis egy kényelmes látszat-pozíció, utóbbi viszont kőkemény munka.

Fejlődni szeretünk, de változni nem. Márpedig a fejlődés mindig a változás képében mutatja meg magát.

A változás első lépése mindig az elengedés. És egyúttal ez a legnehezebb lépés is. Aki nem tudja, hogyan működnek a pszichéje tudattalan elennállásai egy-egy változásért kiáltó helyzetben, nem fog tudni más a változás útján kísérni. Aki saját pszichéjét (személyiségét) nem dolgozta át mélypszichológiai munkával, lehet, hogy kiválóan észleli a kliense számára szükséges változás irányát, de nincs fogalma, saját élménye arról, mindez hogyan, miként és különösen milyen tempóban valósulhat meg. 

A tempó túlhajtásának, a terápia "túltolásának" rengeteg "meditáció", "családállítás", "élményterápia" során vagy után pszichózisba esett (köznyelvben: teljesen szétesett) útkereső lett már áldozata.

Az idézőjel a nem kellő hozzáértést jelzi itt, hiszen minden területnek vannak kiváló művelői is. A "túltolás" veszélye ráadásul minden lelki segítő folyamatban megvan, még a lagkellőbb körültekintéssel és legnagyobb szaktudással végzettben is.

A különbség az, hogy a hasonló folymatokban saját élménnyel nem rendelkezők magát a kockázat tényét sem ismerik. 

Engedd meg, hogy A Végtelen Egyszerűből emeljek be ide egy gondolatot:

"A gyógyító folyamatosan Isten keresésére kényszerül, mert a gyógyulni
vágyó Istent keresi benne. Mivel a tökéletesség emberi formában
nem elérhető, a terapeuta folyamatosan a teljesség felé kénytelen haladni.
A páciens feladhatja az önismereti munkát, de a segítő soha.
A gyógyító azért született ebbe a testbe, hogy meggyógyuljon. Ez minden
gyógyító fő feladata, és ebben segíti őt minden hozzá forduló beteg. Amíg
a gyógyító ezt nem ismeri föl, szenvedni fog, mint mindenki, aki saját
feladatát meg nem érti.
A polaritás törvénye értelmében a gyógyító feladata a gyógyulás, a
tanáré a tanulás, a vezetőé a szolgálat."

Olyan lelki segítőhöz fordji, aki magát gyógyulónak is, s nem csupán gyógyítónak tekinti.

Ez jogod van, sőt inkább kötelességed Önmagaddal szemben, hiszen már bizonyosan érthető, és  csak látszólag paradoxon az számodra, hogy miért a segítő az, akinek a leginkább szüksége van az önismereti munkára.  A kérdésed még az lehet talán, hogy jó-jó, a segítőnek fontos az önismerete, hogy ne ártson, hanem valóban segítsen, de miért éri meg valakinek az önismeretre időt és pénzt áldozni, ha nem segítő?

Az önismereti munkába fordított energia (idő, pénz, fáradság) tapasztalataim szerint sokszorosan térül meg.

Először is, és ez a legfontosabb: Lelki szinten. Egészen másképp fogod szemlélni az élet által eléd hordott feladatokat, és jóval kevesebb felesleges problémát okozol magadnak. Kapcsolataid rendeződni fognak, az emberek a helyükre kerülnek az életedben.

Mindez abból fakad, hogy ahhoz az Önmagadhoz kerülsz sokkal közelebb, aki valójában vagy itt és most ahelyett, hogy saját belső rutinjaid és talán fel sem ismert elvárásaid szerint cselekednél. Mindez rengeteg kreatív energiát szabadít fel benned, ami a defenzív alapállásból az aktivitás felé terel.

Életed dinamikusabbá, vagy ha túlpörögtél, nyugodtabbá, de mindenképpen harmonikusabbá válik.

Sokkal kevesebb rossz döntést hozol, amelyek oka korábban az volt, hogy egyszerűen nem láttad át, hogy ott mélyen, belül mit is akarsz valójában! Életed most a legtöbb emberét jellemző kilátástalanságból a lehetőségek megragadásának irányába mozdul el. A gyengeségből az Erő, a naiv vagy kissé paranoid tudatlanságból a Tudatosság felé, a félelemek felől a tényleges Szeretet felé haladsz.

Jó döntéseid pénzügyi téren is kamatoznak.

Jobban fizető állás találsz, működőképesebb ötleteid támadnak, és ügyesebben működsz az üzleti kapcsolataidban. Lehet, hogy egy hosszú, 2-3 éves önismereti munka pénzügyi megtérülése nem egy-két, hanem 5-6 év alatt következik be, de onnantól olyan tőkéd lesz, amely nem vehető el tőled soha többé:

Önmagadra találásod, saját sorsoddal, életed TÉT®-jével való összhangod ez, amely életed minden területén fialni, kamatozni fog.

Hoffmann Gergely írása

Egy önismereti terápiás ülés óradíja ma Budapesten széles, 6-20 ezer Ft-os sávban, de átlagban 9-10 ezer Ft körül mozog. Te ezen az áron veheted igénybe önismereti saját élmény oktatóink segítségét. Ők kivétel nélkül olyan emberek, akik maguk is végidolgozták saját önismereti terápiás folyamatukat. Bízhatsz bennük mint szakemberben és mint emberben.