A szabadság felfedezése
(Dr. Hoffmann Gergely bemutatkozása)

Első lépéseim a Szabadság felé
1976-ban születtem Budapesten. Az orvosi diploma és a háziorvostan szakvizsga megszerzése után hosszú évekig praktizáltam háziorvosként, de dolgoztam kórházban és a hajléktalan ellátásban is. Ezek során egyre inkább azt láttam, hogy az úgynevezett nyugati orvoslás nem ad választ az Egész-ségről szóló valamennyi kérdésemre. A spiritualitás már gyermekkoromban beköszönt az életembe, de erőteljes szerepet orvosi diplomám megszerzése után kapott. A szabadság felé vezető ösvényen elindulván többször jártam lelki úton Indiában. Megismerkedtem a kultúrával, a védikus filozófiával, és egy kicsit az indiai gyógymódokkal is.

Első utam során, 2005-ben jelent meg bennem az elhatározás, hogy hidat építsek a spiritualitás csodája és a hétköznapok szürkesége között. Tanultam hát homeopátiát és természetgyógyászatot, utóbbit később tanítottam is. Beleástam magam az asztrológia és a numerológia rejtelmeibe. A folyamatos önképzés alapvető igényem, hat éves korom óta talán két olyan év volt, amikor nem tanultam semmit.

A "Szabadság-híd" építése fáradságos

Amikor először megjelent bennem az inspiráció, amely a 2012-ben alapított Kvantumiskolát eredményezte, tudtam, hogy azt a bizonyos hidat először önmagamban kell kiépítenem. Ám kissé naivan azt gondoltam, ehhez elegendő lesz a folyamatos tanulás és az önreflexió. Két évvel később, a pszichoterápiás képzésen értettem meg, hogy a teljes önismeret felé vezető úton ezek fontos, de nem elegendő lépések. Szinte egy időben kezdtem terapeutaként dolgozni és önismereti terápiás folyamatokban részt venni. Ma már tudom, hogy utóbbi nélkül az előbbi hatékonysága igencsak korlátozott. (Ezért döntöttem úgy, hogy bár a Kvantumiskola képzéseit bárki azonos tartalommal elvégezheti, a tanácsadói képesítés megszerzését önismereti óraszámhoz kötöm. Ennek eredményképp a gyors sikerről álmodók, az elsősorban papírt, címet, rangot keresők helyett a valódi átalakulást vágyó és azért tenni is akaró hallgatók járnak a képzésekre, akikre jogosan lehetek büszke minden tanév végén.)

Nem hitegetek senkit azzal, hogy a hídépítés könnyed szórakozás volna. Senki sem születik kész segítőnek, gyógyítónak, tanítónak (egy-két indiai Gurut leszámítva). A valódi önismereti munka, a hiteles segítővé érés mindig lemondással jár, és sosem az ego mohóságának kielégítését, hanem a személyiség fejlesztését jelenti.

Tanult-ságok

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai számomra egyértelművé tették, hogy a hőn áhított szabadság, egészség és boldogság kulcsát nem találom meg akkor, ha csak az egyik, vagy csak a másik szemléletet használom. A teljes kép egy-egy kockája ugyan mindben benne van, de ez kevés. Össze is kell szedni és illeszteni a gyakorlatban is valóban használható elméleteket és módszereket. Ma így látom ezeket a kép-kockákat:

- Orvosként azt tapasztalom, hogy leginkább a saját testünk köt bennünket a saját szabadságunkhoz vezető úton. Amíg nem barátkozunk meg testünkkel és annak üzeneteivel, amíg kizsigereljük és szolgánkká tesszük őt, addig ő is pontosan ezt teszi velünk, és betegségek útján rabságba kényszerít minket.

- Természetgyógyászként azt látom, hogy a természetes gyógymódok és energiarendszerünk ismerete és "karbantartása" hozzátartozik egészségünk megőrzéséhez. Ehhez a természetjárás, a légzőgyakorlatok épp úgy szükségesek, mint a jó társaság és közeg megválasztása. Minden információ, ami bennünket ér, hipnotizálni tud, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Érdemes szelektálnunk, mit engedünk be.

- Terápiás nézőpontom alapja a rendszer-szemlélet. Hipnoterapeutaként, a pszichodráma és a családfelállítás alkalmazójaként folyamatosan gyakorlom is a rendszerben gondolkodást. Mindig sokkal árnyaltabb, összetettebb képet ad a valóságról, az emberről és az egészségről, mint egyetlen szemlélet dogmatikus követése. 

- Spiritualitással, numerológiával és asztrológiával foglalkozó segítőként a Végtelen és a véges, anyagba zárt ember és a Tudatosság közötti falon átvezető ajtókat, a tudomány és az igényes ezotéria között tátongó szakadékon átsegítő hidakat keresem és építem. Elfogadom, hogy a Sors (Karma) a segítő és a gyógyulni vágyó számára csakis alázattal elfogadható határokat jelent. Másfelől a lehetőségek kapuját is kitárja előttünk, ha barátként tekintünk rá.

- Tanárként azt tartom lényegesnek, hogy az életmódunkkal felelősek vagyunk a saját életünkért. Nem csupán testi, de mentális egészségünk kulcsa is a kezünkben van. Minden tanulás lehetőség a gyógyulásra, és minden gyógyulás tanulás is egyben. Maga a terápia is részben tanítás.

- Íróként az a fontos számomra, hogy mindezt érthetően és átélhetően is adjam át olvasóimnak. A megértés a tudás előszobája, az átélés pedig, amely az olvasáskor megjelenő érzelmek, akár könnyek, akár nevetés, akár intuitív Egység-élmény formájában jelenik meg, a gyógyulását szolgálja.

Test, Psziché és Tudatosság - A transzcendecia szerepe a gyógyulásban

Egyre többen eszmélünk rá arra, hogy saját magunkat zárjuk kalitkába, és igyekszünk ebből kitörni. Egyre többen nyitunk a spiritualitás, az úgynevezett keleti filozófiák és gyógymódok felé. Ez mind nagyon fontos, de önmagában kevés. Tapasztalataim azt mutatják, hogy csak önismereti munkával, a psziché átalakításával, vagyis személyiségfejlesztéssel lehet tartósan változni, és elérni a személyes szabadságot.

Másik fontos felismerésem, hogy az orvoslás, a gyógyítás és a tanítás sem lehet tartósan sikeres a lélek és test összekapcsolódása nélkül. A pszichoszomatika mindezek összességét jelenti számomra. Az önismereti csoportokban nem csak a szakmai módszerek, technikák, de maga az érintés is gyógyító erejű lehet. Fordítva is igaz: Ahogy a lélek kínjai testi tüneteket tudnak produkálni, úgy a lélek gyógyulásával a test is a gyógyulás útjára léphet.

Minden alapja a Lélek, a Tudatosság. Ez a transzcendes részünk szükséges a gyógyuláshoz. Ezért foglalkozom sok éve spiritualitással (a Végtelen Tudatosság vizsgálatával) és a pszichológiával (az emberbe zárt Tudatosság tanulmányozásával) is. Fontosnak tartom, hogy minden képzésben jelenjen meg a transzcendens ember is. A szabadság ugyanis maga a transzcendencia. Átalakulás, amely a boldogabb, Teljesebb életet szolgálja. Ez mindig folyamat, nem egyszeri katarzis. Ezt felismerve az idő haladtával terápiás gondolkodásom is egyre inkább szemléléssé és a Tudatossággal való együtt mozgássá alakult. Az elfogadó megtartás és a konfrontáció nem csupán a terápia, de az élet rendjének is alapvető pólusai. Akkor vagyunk egészségesek, ha ezek a maguk természetes ritmusában váltakoznak. Segítőként az a dolgom, hogy erre a ritmusra hangolódjak rá. Ez tűnik a leghatékonyabb segítségnyújtási dinamikának.

A biztonság és a szeretet erőt ad

A változás csak akkor lehetséges számodra, ha biztonságban érzed magad. Egyéni és csoportterápiás foglalkozásainkon a biztonság az Alap, és a szeretet az Erő, amely a változáshoz szükséges. Sokféle kapunk van, amelyen beléphetsz a Kvantumiskolában. Az is a szabadság része, hogy eldöntheted, számodra mi a legmegfelelőbb.

Hallgatóink szerint a foglalkozásaink szeretetteljesek és családiasak. Ez nekem nagyon fontos. Az együtt töltött idő alatt átlépjük azokat a korlátokat, amelyek a hétköznapi világban elválasztják az embereket. Sokan itt tudják kimondani először azt a fájdalmat, amit akár évtizedekkel ezelőtt átéltek. Sokan itt élik meg először azt, hogy nem számít, ki milyen ember. A lelki úttal foglalkozók amúgy is kilógnak a sorból. (Bizonyára Te is érezted már ezt.) Ez sokszor a szabadság ára, de nem törvényszerű, hogy mindenkinek meg kell tapasztalnia ezt.

A csoportokban és a képzésen a belső egyedüllétet a megértés, odafigyelés, empátia megélése oldja és váltja fel. A szeretet - és a bennünk, emberi lényekben még ott meglévő számtalan csodálatos tulajdonság kimutatása jó jel: A szabadság megnyilvánulása.

Szabadságodban áll a jól-létet, egészséget, bőséget választani. Ha ezt szeretnéd, tenned kell, és tenni is tudsz érte.

Ez a szemlélet vezet a képzések, tréningek, a terápiás munka során és a könyvek megírásakor. A Kvantumiskolában tanulók, a jelenlegi és leendő segítők, az önmaguk boldogságáért tevő hallgatók és csoporttagok ezt a szemléletet fejlesztik magukban. És a legtöbben ezt tovább is viszik  saját szűkebb vagy tágabb környezetükbe. Ez segíti kiteljesedni azt a Szabadságot, ami bennük, bennünk és benned is jelen van. Kívánom, hogy fedezd fel Te is és élj vele - mindannyiunk boldogságára!