Hogyan lesz hatékony a segítég?
A tanácsadás gyakorlata

Kevés bosszantóbb vagy bántóbb dolog akad egy nehéz helyzetben lévő, szenvedő ember életében egy kéretlen, bölcsnek tűnő, de megvalósíthatatlan tanácsnál. Bizonyára Te is sok-sok olyan okosnak vélt tanácsot kaptál már életedben, amellyel az adott pillanatban semmit, de semmit nem tudtál kezdeni. Az ilyen tanácsokkal kapcsolatban két kérdést érdemes átgondolnunk:


1. Miért nem hasznosítható a tanács?
2. Mi motiválta a tanácsadót az ötlet megfogalmazásakor?

Az első kérdés magyarázata viszonylag egyszerű.

Három ok, amiért egy tanács haszontalan lehet

1. Alapvető tévedésen alapul. (Ez esetben jó is, hogy nem tudod megvalósítani...)
2. Elméletileg ugyan segíthetene, de valamiért számodra nem valósítható meg. (Ilyenek a közkedvelt "Engedd el!", "Lépj túl rajta", "Fel a fejjel" típusú "bölcsességek".)
3. A tanács hasznával amúgy is tisztában vagy, mégsem tudod megvalósítani azt.

Utóbbi két esetben a kapott tanács semmi új információt nem hordoz, ellenben fokozza saját gyengeség-érzésedet. Tehát egy teljesen nyilvánvalóan rossz tanács jóval ártalmatlanabb lehet egy jónak tűnő, de használhatatlannál…

A második kérdés magyarázata látszólag még egyszerűbb, ám a helyzet itt sokkal összetettebb. Aki tanácsot ad, az gyakran tényleg segítő szándékkal teszi ezt. Jót akar a szenvedőnek, enyhülést, boldogságot remél számára. Miért ad olykor mégis rossz tanácsot?

Az okot saját személyiségének fel nem térképezett részeiben találjuk. A liftben, közértben, baráti telefonbeszélgetésben a laikus segítő (és sajnos sok, kellő önismerettel nem rendelkező tanácsadó a segítő munkájában is) saját belső feszültségét oldja a tanáccsal. A szenvedőben lévő feszültség ugyanis rezonál a saját belső fel nem dolgozott sérüléseire.

Ez az együttrezgés nem tudatos, így a tanácsa sem lesz az: a laikus és nem jól képzett segítő saját, belső kérdéseire válaszol, tehát valójában saját magának szóló tanácsot ad! Ráadásul éppen úgy próbálja ezt kezelni, ahogy Te kezeled a téged újra és újra panaszáradattal felhívó barátnődet, anyósodat, kollégádat: szabadulni igyekszel tőle, lehetőleg mielőbb. A magánéletben ez “jogos önvédelemnek” számít, ám az ebből fakadó tanácsok haszna minimális. Csak a "segítő" egyensúlyát hivatottak visszaállítani, nem a tanácsot kérőét.

A hivatásos tanácsadók jelentős része sajnos pontosan így működik. Nem rossz szándékból, pusztán azért, mert ők maguk nem dolgozták fel a saját tudattalanba fojtott traumáikat, belső feszültségeiket. Ennek is két oka van:

1. A hivatalos, állami képzésekben egyetlen segítőt sem tanítanak meg az ilyen szintű önismeret fontosságára. Orvosok, természetgyógyászok, ápolók, tanárok, szociális segítők és bizony pszichológusok ezrei lépnek ki úgy az életbe, hogy - ha csak belső indíttatásuk nincs erre - semmilyen segítséget nem kapnak ehhez. Az alternatív segítőket kiképző tanfolyamok nagy részével ugyanez a helyzet.

2. A másik, nem elhanyagolható oka a mély önismereti igény hiányának az, hogy ez a munka nehéz.

A valódi önismereti munka ugyanis sosem könnyed szórakozás, időről-időre fájdalommal jár, és ezt kevesen vállalják. Emberileg teljesen érthető, hogy tanácsokat osztogatni jóval könnyebb, mint saját traumáinkkal szembenézni. De egyszer minden valódi segítőnek fel kell tennie a kérdést: miért is olyan fontos nekem nap mint nap szenvedőkkel - tehát a szenvedéssel foglalkoznom?

A Kvantumiskolában olyan segítőket képezünk, akik készen állnak szembenézni önmaguk mélységeikkel. Elbírják saját szenvedésük súlyát - ezért a hozzájuk fordulók biztosak lehetnek abban, hogy saját kérdéseikre kapnak majd tőlük valódi választ.

Ha nálunk tanulsz, először mindent a saját bőrödön tapasztalsz meg, az oktatás ugyanis önismeret- és gyakorlatközpontú. A TÉT-tanácsadást önmagadon kezded, hogy utána igazán segíteni tudj másokon is.

Kell-e bátorság a Kvantumiskolához?

Kell. Éppen annyi, mint az élethez, ha azt nem szürke, fásult mindennapoknak, hanem egy igazi, nagy kalandnak szeretnéd látni, amelynek minden pillanata Önmagad teljességéhez visz közelebb. A képzés felépítése lehetőséget ad arra, hogy a saját tempód szerint végezd el azt. A kalandhoz szükséges erőt nem csak Te magad, de Iskolánk családias légköre és szellemisége is biztosítja számodra.

Ha egy igazi, élő képzésre vágysz, sok-sok gyakorlattal és önismerettel, szeretettel várunk.
 

Dr. Hoffmann Gergely